sobota, 8 stycznia 2011

Ciastka z krupczatki


Miałam ochotę na coś kruchego i bardzo prostego. Takie niby nic, zwykłe kółka a jednak ciastka bardzo mi posmakowały. Idealne dla dzieci, nawet tych najmłodszych. Przepis znalazłam na stronie czasdzieci.pl, jednak autor pozostał anonimowy. Dodałam małą modyfikację.

Składniki:
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • cukier puder z prawdziwą wanilią i kardamonem ( Kamis takie wypuścił)
  • 1/2 kostki margaryny bezmlecznej
  • garść suszonej żurawiny

Ciasto posiekać jak na kruche i szybko zagnieść. Trochę trzeba pougniatać ale gdyby nie chciało się skleić można dodać odrobinę zimnej wody. Pod koniec ugniatania dodać posiekaną na kawałeczki żurawinę. Urywać ciasto po kawałku i formować kulki. Układać na blasze posypanej mąką w odległości 4-5 cm. od siebie.
Następnie spłaszczyć i zrobić widelcem na krzyż wzorek krateczki. Ja odcisnęłam kratkę krajaczką do ziemniaków.
Piec w temperaturze 180 st.C przez około 15 minut. Ciasteczka powinny być jasne. Gotowe można dodatkowo przełożyć dżemem. 

Smacznego!

7 komentarzy:

  1. dragonfly: Nie kruszą się prawie wcale, znikają kęsami w buzi :) Chociaż ich struktura jest raczej taka "piaskowa".

    OdpowiedzUsuń
  2. zrobiłam i są super pyszne ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. cieszę się, że smakowały :P

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszne!!! nie spodziewałam ze będą tak smaczne ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyszły pyszne i robią się błyskawicznie ale po wystygnięciu zrobiły się tak twarde, że ciężko je ugryźć, fakt że zamiast niezdrowej margaryny dodałam olej kokosowy ale nie wiem czy to dlatego?

    OdpowiedzUsuń
  6. Jestem już od nich uzależniona! Proste i pyszne. Zajadamy się nimi całą rodziną!
    Aga

    OdpowiedzUsuń