Odkryłam te płatki dawno temu rozszerzając dietę starszej córki. Uważam , że są świetną alternatywą dla kaszy na mleku. Można je również przyrządzić na wodzie a i tak będą pyszne. Często robię na wodzie z rodzynkami, dodaję mus jabłkowy i cynamon. Wersja na mleku sojowym waniliowym nie wymaga dosładzania. Polecam na deser i małą przekąskę.
Składniki :
- szkl. płatków ryżowych błyskawicznych
- 130ml mleka ( sojowe waniliowe)
+ sos malinowy : 200g malin( użyłam mrożonych), 3 łyżeczki cukru
Mleko wlać do rondelka, doprowadzić do wrzenia. Wsypać płatki ( ważne jest zachowanie proporcji 2:1, jeśli chcemy gęste płatki) i mieszać ok 2 min. Płatki w tym czasie wchłoną mleko. Przełożyć do miseczki. Maliny posłodzić w rondelku i gotować kilka minut aż się rozpadną. Polać płatki sosem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz