sobota, 8 stycznia 2011

Ciastka z krupczatki


Miałam ochotę na coś kruchego i bardzo prostego. Takie niby nic, zwykłe kółka a jednak ciastka bardzo mi posmakowały. Idealne dla dzieci, nawet tych najmłodszych. Przepis znalazłam na stronie czasdzieci.pl, jednak autor pozostał anonimowy. Dodałam małą modyfikację.

Składniki:
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • cukier puder z prawdziwą wanilią i kardamonem ( Kamis takie wypuścił)
  • 1/2 kostki margaryny bezmlecznej
  • garść suszonej żurawiny

Ciasto posiekać jak na kruche i szybko zagnieść. Trochę trzeba pougniatać ale gdyby nie chciało się skleić można dodać odrobinę zimnej wody. Pod koniec ugniatania dodać posiekaną na kawałeczki żurawinę. Urywać ciasto po kawałku i formować kulki. Układać na blasze posypanej mąką w odległości 4-5 cm. od siebie.
Następnie spłaszczyć i zrobić widelcem na krzyż wzorek krateczki. Ja odcisnęłam kratkę krajaczką do ziemniaków.
Piec w temperaturze 180 st.C przez około 15 minut. Ciasteczka powinny być jasne. Gotowe można dodatkowo przełożyć dżemem. 

Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Świetne! Bardzo się kruszą?

    OdpowiedzUsuń
  2. dragonfly: Nie kruszą się prawie wcale, znikają kęsami w buzi :) Chociaż ich struktura jest raczej taka "piaskowa".

    OdpowiedzUsuń
  3. zrobiłam i są super pyszne ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszne!!! nie spodziewałam ze będą tak smaczne ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyszły pyszne i robią się błyskawicznie ale po wystygnięciu zrobiły się tak twarde, że ciężko je ugryźć, fakt że zamiast niezdrowej margaryny dodałam olej kokosowy ale nie wiem czy to dlatego?

    OdpowiedzUsuń