sobota, 29 stycznia 2011

Roladki drobiowe w szynce włoskiej


W pewnym dyskoncie można zakupić wspaniałą i pyszną włoską szynkę wiejską która w składzie ma tylko trzy pozycje. Wiadomo im mniej tym lepiej. Szynka jest suszona na powietrzu i naprawdę niesamowita w smaku. Uwielbiamy ją. Do zrobienia tego obiadu natchnęła mnie moja imienniczka z Kwestii Smaku.

Składniki na 4 porcje :
  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka lub z indyka
  • opakowanie szynki włoskiej ( musi być co najmniej 8 plastrów)
  • awokado
  • garść suszonych śliwek
  • pieprz, sól, sos sojowy
  • margaryna
+ liście zielonej sałaty z sosem "oszukanym" winegret miodowym ( łyżka octu jabłkowego, 3-4 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka golden syropu, plasterek cebuli pokrojony w kostkę, sól, pieprz) 

Piersi kurczaka umyć, osuszyć, odciąć ewentualne kostki i włókna. Każdą nadkroić w najgrubszej części i otworzyć jak książkę. Rozbić na cieńsze filety. 
Awokado obrać, pokroić w kostkę, zmielić razem z suszonymi śliwkami i podlać sosem sojowym. Można po prostu pokroić śliwki i wymieszać z sosem i pokrojonym awokado. 

Szynkę włoską rozłożyć na blacie po 2 plasterki obok siebie, tak aby zachodziły na siebie. Nadzienie rozsmarować po równo na środek każdej piersi, dokładnie zwinąć w roladkę, zabezpieczając jej końce i spinając wykałaczkami. Przyciąć końce wykałaczek aby łatwo było zawinąć je w szynkę. Każdą roladkę ułożyć na plasterkach szynki włoskiej i dokładnie zawinąć ją wokół każdej porcji kurczaka. 

Roladki posmarować 1 łyżką roztopionej margaryny, ułożyć w formie do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 190 st.C piekarnika. Piec przez 30 minut, aż szynka będzie chrupiąca. 

Wyjąć wykałaczki i podawać ze świeżymi liśćmi sałaty, polanymi (przed samym podaniem) sosem " oszukanym" winegret miodowym :)

Smacznego!

4 komentarze:

  1. Świetny przepis! Wypróbowałam go wczoraj i jestem zachwycona :) Wsprowadziłam małą podyfikacj,e: ponieważ nie miałam awokado, to dodałam w nadzieniu cukinie i wyszło bardzo dobre. Ale z awokado też spróbuje :)
    Dzieki za przepis! Pozdrawiam
    madzik

    OdpowiedzUsuń
  2. Madzik : z cukinią również musiało być pyszne. A avocado polecam, bardzo zdrowe!!! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo smaczne. Nie lubię sosu sojowego więc zastąpiłam go octem balsamicznym i wyszła pychotka. Ala

    OdpowiedzUsuń
  4. Wszystko się udało! Super! a ja mam bezmleczny przepis na zraziki wołowe http://wrzacakuchnia.pl/przepisy/dania-glowne/zrazy-wolowe-z-garnka-zeliwnego/ :) ślicznie dziękuję za przepis!! będzie często gościł na moim stole :)

    OdpowiedzUsuń