piątek, 28 stycznia 2011

Pieczywo na zakwasie

Spróbujcie wyobrazić sobie jak cudowny jest zapach świeżo upieczonego domowego pieczywa...Chleb i bułeczki na własnym zakwasie jeszcze ciepłe z własnego piekarnika... Wydawać się to może trudne i skomplikowane. Nic bardziej mylnego. Te przepisy są najprostszymi przepisami na chleb i bułki na zakwasie. Wymieszać, poczekać i upiec. Przepisy pochodzą z Pracowni Wypieków Liski. Cytuję za autorką.

p.s O zakwasie : po dokładną instrukcję jak zrobić prosty zakwas żytni odsyłam was również do Liski. Krok po kroku opisała i sfotografowała  proces powstawania zakwasu . Zabierajcie się do zakwaszania już dziś.

Składniki na biały chleb na zakwasie :
  • 500 g mąki pszennej (najlepiej chlebowej, ale może być dowolna mąka pszenna)
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 300 g wody
  • 8 g świeżych drożdży
  • 150 g zakwasu żytniego

Wszystkie składniki łączymy, najlepiej przy pomocy miksera( ja robię to ręcznie, mieszam mocno łyżką i ręką). Ciasto powinno być dosyć gęste( w tym momencie dodaję często dodatki np prażone ziarna słonecznika lub świeży koperek) Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 h.
 
Następnie przekładamy ciasto do keksówki (o pojemności 1 kg) lub formujemy bochenek albo bułeczki. Spryskujemy olejem lub oliwą i posypujemy mąką. Odstawiamy do wyrośnięcia na 45-60 minut.

Piekarnik nagrzewamy do temp. 210 st C i pieczemy chleb ok. 40 minut (bułeczki mniej wiecęj 20 minut).

Smacznego!


Składniki na bułki na zakwasie(ok. 8 sztuk, w tym przepisie pominęłam dodatek miodu)

150 g aktywnego zakwasu żytniego, dokarmionego 10-12 h wcześniej
300 g mąki pszennej
100 g mąki orkiszowej (może to być też mąka pszenna razowa)
170-200 g wody *
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka świeżych drożdży (lub suszonych)
2 łyżki pestek dyni (opcjonalnie)

Zakwas wymieszać z wodą i drożdżami. Dodać oliwę, sól i miód i stopniowo wsypywać mąkę. Wyrobić gładkie ciasto, na końcu dodając pestki dyni. 
Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej oliwą, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na ok. godzinę. Ciasto powinno podwoić objętość.
Kiedy ciasto jest wyrośnięte, delikatnie posmarować wnętrza dłoni oliwą i odrywając kawałki ciasta formować bułeczki. Bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając między nimi ok. 4 cm odstępy.


Piekarnik nagrzać do 230 st C. Wstawić bułeczki i piec ok. 12 minut - do zrumienienia. Bułeczki dość znacznie rosną jeszcze w piekarniku. Po upieczeniu ostudzić na kuchennej kratce.
 
Smacznego!

* Ilość wody w tym przepisie należy dostosować do gęstości ciasta - powinno być raczej luźne, ale łatwe do formowania. W żadnym razie nie  może się rozpływać na boki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz