Wafle to szybki sposób na deser. Kocham wersję z kajmakiem. Potrafię jeść je tonami :). Dziś całkiem inna wersja też dla miłośników słodkości. Dziś strasznie szybko zniknęły z talerza. Pomysł na przełożenie zaczerpnęłam od Lu przekładając podobną masą tort na drugie urodziny starszej córki. Takie puree z suszonych moreli to super rozwiązanie.
Składniki :
- wafel okrągły lub kwadratowy
- 200 g suszonych moreli
- sok jabłkowy surowy ok 100ml( kupiłam jednodniowy Marwit, można użyć takiego dla dzieci ale będzie bardziej słodkie) lub woda
- golden syrup
Morele namoczyć we wrzątku, potem chwilę podgotować aż całkowicie zmiękną. Odcedzić i ostudzić. Zmiksować na gładką masę dodając stopniowo sok jabłkowy. Wafle przełożyć masą dodając na spód jednej z warstw golden syrup( ja dodałam na dwie warstwy i było zdecydowanie za słodkie).
Położyć na andrucie coś cięższego np talerz i włożyć na chwilę do lodówki.
Smacznego!
Wyglądają pięknie!
OdpowiedzUsuńŚwietne! Dzięki za tego bloga:)
OdpowiedzUsuńZapraszam też na mój - Czytanki-przytulanki, może też skorzystasz (dla córeczek).
naczynie_gliniane: to są jakieś czary bo wyobraź sobie, że byłam u Ciebie wczoraj późną nocą :) trafiłam tam przez Dag.
OdpowiedzUsuńA ja trafiłam do Ciebie z forum gazetowego (forum rówieśnicze), gdzie dziewczyny poleciły twój blog mamom na bezmlecznej:)
OdpowiedzUsuń