wtorek, 25 stycznia 2011

Andruty morelowe


Wafle to szybki sposób na deser. Kocham wersję z kajmakiem. Potrafię jeść je tonami :). Dziś całkiem inna wersja też dla miłośników słodkości. Dziś strasznie szybko zniknęły z talerza. Pomysł na przełożenie zaczerpnęłam od Lu przekładając podobną masą tort na drugie urodziny starszej córki. Takie puree z suszonych moreli to super rozwiązanie. 

Składniki :
  • wafel okrągły lub kwadratowy
  • 200 g suszonych moreli
  • sok jabłkowy surowy ok 100ml( kupiłam jednodniowy Marwit, można użyć takiego dla dzieci ale będzie bardziej słodkie) lub woda
  • golden syrup
Morele namoczyć we wrzątku, potem chwilę podgotować aż całkowicie zmiękną. Odcedzić i ostudzić. Zmiksować na gładką masę dodając stopniowo sok jabłkowy. Wafle przełożyć masą dodając na spód jednej z  warstw golden syrup( ja dodałam na dwie warstwy i było zdecydowanie za słodkie).
Położyć na andrucie coś cięższego np talerz i włożyć na chwilę do lodówki. 

Smacznego!

4 komentarze:

  1. Wyglądają pięknie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne! Dzięki za tego bloga:)
    Zapraszam też na mój - Czytanki-przytulanki, może też skorzystasz (dla córeczek).

    OdpowiedzUsuń
  3. naczynie_gliniane: to są jakieś czary bo wyobraź sobie, że byłam u Ciebie wczoraj późną nocą :) trafiłam tam przez Dag.

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja trafiłam do Ciebie z forum gazetowego (forum rówieśnicze), gdzie dziewczyny poleciły twój blog mamom na bezmlecznej:)

    OdpowiedzUsuń