wtorek, 18 stycznia 2011

Pasta ze słonecznika


Bardzo dobra pasta do grzanek. Można również obsmarować nią mięso do pieczenia. Może stanowić bazę do innych past. Wystarczy dodać zioła, przyprawy czy inne pestki np dyni. Proporcje również są są dowolne, zależy od gustu. Więcej pomysłów na pasty znajdziecie w TYM wątku na forum portalu maluchy.pl.

Składniki :
  • 200g pestek słonecznika
  • sól
  • łyżka oliwy z oliwek
  • ok pół szklanki wody przegotowanej
Słonecznik uprażyć na patelni z solą( i innymi przyprawami) aż się zarumieni. Jeśli nie chcecie prażyć, można ugotować w wodzie ok 10 min. Zblenderować lub włożyć do malaksera. Dodać oliwę i  stopniowo dodawać wodę, dalej miksując aż do momentu uzyskania konsystencji papki. Ja dodaję mniej wody bo nie przeszkadzają mi małe grudki.

Smacznego!

3 komentarze:

  1. Super; ostatnio na amerykańskim blogu http://weelicious.com/ (polecam mamom z dziećmi!!!)dziewczyna robiła takie coś z pestek dyni. Bomba! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatnio grzanki wiodą prym w moim menu śniadaniowym, więc ta pasta bardzo przypadła mi do gustu. Też lubię takie grudkowe! :-) Uściski!

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszne na chlebek, już zapominam jak smakowało masło...

    OdpowiedzUsuń