poniedziałek, 24 stycznia 2011

Pierogi z kaszą gryczaną

Każdy ma swój własny przepis na udane pierogi i ten nie każdemu przypadnie do gustu, ja sama kręciłam nosem i do końca nie wierzyłam, że będą mi smakowały ( jestem wielką fanką kapusty i grzybów w środku). Pierogi wyszły jednak naprawdę dobre i na pewno jeszcze zrobię je nie raz. Proporcje w sam raz na jeden obiad, wychodzi ok 30-35 pierogów.

Składniki na ciasto : 
  • 2 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki ciepłej wody
  • większa szczypta soli
  • 2 krople oleju 
Składniki na farsz :
  • woreczek kaszy gryczanej
  • pół piersi z indyka
  • pół cebuli
  • margaryna bezmleczna
  • sól, pieprz lub inne przyprawy naturalne
Kaszę gryczaną gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, wystudzić. Ugotować lub upiec pierś z indyka Pokroić na małe kawałeczki. Cebulę drobno pokroić, zeszklić na margarynie. Wymieszać składniki farszu w jednej misce. Dodawać stopniowo trochę margaryny, która wchłonie kasza.

Wymieszać mąkę z solą. Wodę wlewać powoli, aż do otrzymania odpowiedniej gęstości ciasta. Jeśli jest za rzadkie dodać mąki, jeśli za gęste - wody. Gotowe ciasto przykryć szczelnie miską i odstawić na 10-15 min. Rwać ciasto po kawałku i rozwałkować( reszta ciasta musi być cały czas przykryta, żeby nie wysychała). Wycinać kółka, nakładać farsz. Żeby pierogi idealnie się skleiły trzeba obrysować na wyciętym kółku półkole palcem zamoczonym w zimnej wodzie. Wrzucać na osolony, z odrobiną tłuszczu( by się nie sklejały) wrzątek. Gotować chwilkę od momentu wypłynięcia.

Smacznego!

3 komentarze:

  1. Świetny przepis-zdecydowanie do wypróbowania. Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepyszne ;)
    a z kaszą jadłam pierwszy raz :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A chwilke to ile?

    OdpowiedzUsuń