Każdy ma swój własny przepis na udane pierogi i ten nie każdemu przypadnie do gustu, ja sama kręciłam nosem i do końca nie wierzyłam, że będą mi smakowały ( jestem wielką fanką kapusty i grzybów w środku). Pierogi wyszły jednak naprawdę dobre i na pewno jeszcze zrobię je nie raz. Proporcje w sam raz na jeden obiad, wychodzi ok 30-35 pierogów.
Składniki na ciasto :
- 2 szklanki mąki
- 2/3 szklanki ciepłej wody
- większa szczypta soli
- 2 krople oleju
Składniki na farsz :
- woreczek kaszy gryczanej
- pół piersi z indyka
- pół cebuli
- margaryna bezmleczna
- sól, pieprz lub inne przyprawy naturalne
Kaszę gryczaną gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, wystudzić. Ugotować lub upiec pierś z indyka Pokroić na małe kawałeczki. Cebulę drobno pokroić, zeszklić na margarynie. Wymieszać składniki farszu w jednej misce. Dodawać stopniowo trochę margaryny, która wchłonie kasza.
Wymieszać mąkę z solą. Wodę wlewać powoli, aż do otrzymania odpowiedniej gęstości ciasta. Jeśli jest za rzadkie dodać mąki, jeśli za gęste - wody. Gotowe ciasto przykryć szczelnie miską i odstawić na 10-15 min. Rwać ciasto po kawałku i rozwałkować( reszta ciasta musi być cały czas przykryta, żeby nie wysychała). Wycinać kółka, nakładać farsz. Żeby pierogi idealnie się skleiły trzeba obrysować na wyciętym kółku półkole palcem zamoczonym w zimnej wodzie. Wrzucać na osolony, z odrobiną tłuszczu( by się nie sklejały) wrzątek. Gotować chwilkę od momentu wypłynięcia.
Świetny przepis-zdecydowanie do wypróbowania. Dzięki!
OdpowiedzUsuńPrzepyszne ;)
OdpowiedzUsuńa z kaszą jadłam pierwszy raz :)
A chwilke to ile?
OdpowiedzUsuń