czwartek, 17 lutego 2011

Razowe muffiny z bananami. Bez jajek.

Szukałam przepisu na muffiny bez jajek i trafiłam na ten przepis na blogu Sisters' cooking.  Musiałam dokonać jednak pewnych modyfikacji gdyż chwilowo zabrakło w domu mąki :), a poza tym niezbyt uśmiechało mi się dodawanie całej paczki proszku do pieczenia. Moje muffiny wyszły bardzo miękkie, puszyste i słodkie. Pyszne naprawdę!

Składniki :
  • 1, 5 szklanki mąki ( dodałam tylko 1 szklankę mąki pół na pół : pszenną i razową)
  • 1 szklanka mleka ( użyłam sojowego)
  • 0,5 szklanki oleju
  • 0,5 szklanki cukru 
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 banany

Wymieszać w jednej misce suche składniki : mąkę, mąkę ziemniaczaną, cukier, proszek do pieczenia. W drugiej misce wymieszać olej, mleko i 2 rozgniecione widelcem banany. Połączyć składniki suche z mokrymi, wymieszać delikatnie. Przełożyć do form na muffinki. Piec ok 20 min w temperaturze 200 st.C.

Smacznego!

9 komentarzy:

  1. Świetny przepis!!! muffinki smakowały bezmlecznej mamie i tacie na normalnej diecie. Bardzo dziękuję:)) Beata

    OdpowiedzUsuń
  2. Beata : Naprawdę miło mi to słyszeć. Właśnie o to w tym chodzi by móc wspólnie zajadać smakołyki. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyszły przepyszne. Ja dałam dodatkowo 1 łyżeczkę sody, 1 szkl. mąki orkiszowej i 1/4 szkl. żytniej, zamiast cukru syrop z agawy,oleju dałam pół szkl. ale moim zdaniem można dać 1/3 szkl. oleju i więcej mleka (sojowego oczywiście). Jutro moja 11 miesięczna córka przetestuje.My z Mężem już zjedliśmy, hmm pychotka ....

    OdpowiedzUsuń
  4. anonimowy : bardzo się cieszę, że smakowały. Córce też pewnie zasmakują! Można spróbować dodać mniej oleju! Będą "chudsze" :P

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam, mi wyszły bardzo mokre w środku, zrobiłam wszystko zgodnie z przepisem - 1 szklanka mąki, czy takie mają być, czy coś wyszło nie tak?
    Pozdrawiam serdecznie,

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A czy pozwoliłaś im wystygnąć? Są mokre jak są świeże i ciepłe, chociaż nie można powiedzieć że nie dopieczone. Może banany były bardzo duże i mąki było jednak za mało?

      Usuń
  6. własnie zjadłam pierwszą :-) pyszne :-) tylko dlaczego nie chcą "odchodzić" od papilotek? bardzo poprzywierały....

    OdpowiedzUsuń
  7. Witaj, chyba nikt od dawna tutaj nie zagląda... upiekłam babeczki i faktycznie są bardzo smaczne tylko chyba za bardzo podusiłam banany, bo wyszły strasznie mokre. Poprawię się następnym razem :)

    OdpowiedzUsuń