wtorek, 15 lutego 2011

Pesto z rukoli

Podejrzałam u Maddy i trochę zmodyfikowałam jej przepis. Wyszło naprawdę pyszne i zdrowe mazidło, które można użyć w wielu sytuacjach : posmarować grzankę lub spód pizzy, wymieszać z makaronem, obsmarować lub nafaszerować mięso. 

Składniki na słoiczek ok 250g :
  • 125g liści rukoli
  • 100g ziaren słonecznika i pestek dyni( razem ok 100g)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii i 1 łyżeczka oregano
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Uprażyć ziarna słonecznika i pestki dyni na patelni( pilnować by się nie spaliły do będą gorzkie). Wrzucić wszystko do blendera i rozdrobnić do momentu uzyskania zielonej pasty. Włożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce. 

Smacznego!

8 komentarzy:

  1. Kapitalne. A mogę zapytać, jakiego blendera używasz? Bo muszę sobie właśnie sprawić nowy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Asia, spadłaś mi z nieba z tym przepisem:) dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  3. O właśnie o coś takiego mi chodzi!!! Dzięki bardzo! :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. musi być pyszne, będę się rozglądać za rukolą:)
    pozdrowienia!:))
    J.

    OdpowiedzUsuń
  5. ja wręcz uwielbiam wszelkiego rodzaju pesto, swego czasu bez przerwy robiłam takie z natki pietruszki - bardzo swojskie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wlasnie wrocilam od Pani doktor okazuje sie ze moj maluszek tez ma alergie:( ciesze sie ze znalazlam tego bloga. Od jutra zaczyna sie moja przygoda na diecie bezmlecznej. Przepisy w ruch ta stronka bedZie dla mnie bardzo pomocna!:)

    OdpowiedzUsuń