Podejrzałam u Maddy i trochę zmodyfikowałam jej przepis. Wyszło naprawdę pyszne i zdrowe mazidło, które można użyć w wielu sytuacjach : posmarować grzankę lub spód pizzy, wymieszać z makaronem, obsmarować lub nafaszerować mięso.
Składniki na słoiczek ok 250g :
- 125g liści rukoli
- 100g ziaren słonecznika i pestek dyni( razem ok 100g)
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonej bazylii i 1 łyżeczka oregano
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Uprażyć ziarna słonecznika i pestki dyni na patelni( pilnować by się nie spaliły do będą gorzkie). Wrzucić wszystko do blendera i rozdrobnić do momentu uzyskania zielonej pasty. Włożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce.
cudna jest ta zieleń.
OdpowiedzUsuńKapitalne. A mogę zapytać, jakiego blendera używasz? Bo muszę sobie właśnie sprawić nowy.
OdpowiedzUsuńpodoba mi się to pesto
OdpowiedzUsuńAsia, spadłaś mi z nieba z tym przepisem:) dzięki!
OdpowiedzUsuńO właśnie o coś takiego mi chodzi!!! Dzięki bardzo! :-)
OdpowiedzUsuńmusi być pyszne, będę się rozglądać za rukolą:)
OdpowiedzUsuńpozdrowienia!:))
J.
ja wręcz uwielbiam wszelkiego rodzaju pesto, swego czasu bez przerwy robiłam takie z natki pietruszki - bardzo swojskie :)
OdpowiedzUsuńWlasnie wrocilam od Pani doktor okazuje sie ze moj maluszek tez ma alergie:( ciesze sie ze znalazlam tego bloga. Od jutra zaczyna sie moja przygoda na diecie bezmlecznej. Przepisy w ruch ta stronka bedZie dla mnie bardzo pomocna!:)
OdpowiedzUsuń