Udało mi się przekonać moją córkę do tej zupy. Bo naprawdę jest pyszna, chociaż kolor niektórych przeraża. Bez zabielania, czysta zieleń :) Powoli przemycam do mojej diety ząbek czosnku i cebulę. Na razie z pozytywnym wynikiem.
Składniki :
- ok 500g szpinaku ( użyłam sprasowanego, mrożonego)
- bulion warzywny lub mięsny ok 2l ( wciąż robię tylko na marchewce, pietruszce i indyku)
- plaster cebuli
- ząbek czosnku
- 3 średnie ziemniaki
- jajka przepiórcze ugotowane na twardo
- sól, pieprz inne przyprawy naturalne ( pasuje bazylia)
- 2 łyżki margaryny bezmlecznej
Ugotować wywar z marchewki i pietruszki pokrojonej w kostkę oraz kawałka indyka ( gotuję z piersi indyka). Dodać sól, pieprz i inne przyprawy. Gotować ok 20 min na małym ogniu.
Na margarynie zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę, dodać czosnek pokrojony lub wyciśnięty przez praskę. Poddusić chwilkę. Dodać szpinak i dusić na małym ogniu ok 15 min( do miękkości szpinaku).
Przełożyć warzywa z patelni do wywaru i gotować razem ok 5 min, wyjąć mięso, pokroić na kawałki i dodać z powrotem do garnka. Całość zblenderować. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować jeszcze 15 min.
Jajka przepiórcze wrzucić do wrzątku na 3 min by ugotowały się na twardo. Obrać skorupki. Podawać z kremem.
Smacznego!
hej Asiu, właśnie odkryłam Twoje blogi;) Bardzo podobają mi się Twoje przepisy-na pewno niejeden wypróbuję:))
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie i zapraszam do siebie:)
Justka
No właśnie Hania tak ma, ze jak coś jest zielone, to z góry zakłada, ze jest "be". Szkoda. :-) Musze poczekać trochę.
OdpowiedzUsuńSuper przepis, polecam! od siebie dodam także wypróbowany przepis na chłodnik ze szpinaku z melonem http://wrzacakuchnia.pl/przepisy/zupy/chlodnik-ze-szpinaku-z-melonem/ :)))))))))) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń