To idealne mięso na obiad gdy mamy mało czasu na przygotowanie.Mieszamy, wkładamy mięso do piekarnika i się piecze. A my możemy się zająć dzieckiem :P. Zero lepienia kulek, obtaczania w mące, bułce tartej itp. Takie mielone z piekarnika naprawdę jest pyszne, nawet smakuje mi bardziej niż tradycyjne kotlety mielone nasączone tłuszczem.
Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego z indyka
- czerstwa bułka lub kromka chleba
- warzywa dowolnie, ja dodałam : jedną marchew, ok 200 g różyczek brokuła, plaster cebuli, ząbek czosnku
- sól, pieprz
Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, zeszklić na oleju lub maśle. Czerstwe pieczywo namoczyć w wodzie. Brokuła ugotować na parze lub w wodzie al denete. W dużej misce wymieszać mięso, mokre pieczywo, startą marchew, miękkie różyczki brokuła. Dodać cebulę i wyciśnięty ząbek czosnku. Przyprawić do smaku.
Przełożyć do formy do pieczenia wyłożonej papierem. Piec ok 40-45 min w temperaturze 180st.C. Trzeba zawsze sprawdzić czy na pewno już jest gotowe. Czas pieczenia może się wydłużyć jak dodamy więcej innych składników do środka.
Bardzo mi się podoba ten przepis
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! :) Dziękuję za inspirację :)
OdpowiedzUsuńsprobujemy
OdpowiedzUsuńjaka smakowita inspiracja ;-D właśnie planuję menu na przyszły tydzień i bardzo się Cieszę, że odnalazłam Twojego bloga. bo mi już brak pomysłów...karmię piersią a przez alergię synka nie mogę jeść nabiału, jajek, ryb, cytrusów...czasem dostaję białej gorączki szukając przepisów bo kompletnie brak mi pomysłów. ostatnio robiłam mielone bez jajek, dałam startego ziemniaka ale i tak wyszły twarde...a czy to pieczone mięsko jest miękkie czy też bardziej twarde?
OdpowiedzUsuńWitaj Katie. Mięso jest bardzo miękkie. Nie można tylko doprowadzić do wysuszenia i nadmiernego przypieczenia góry. Życzę smacznego.
UsuńWitam serdecznie.Wlasnie zaczelam robic,napisze jak wyszlo bo dobre napewno bedzie bo ja warzywa kocham wiec w kzdej postaci mi smakuja..pozdr..
OdpowiedzUsuńJa dodałam jeszcze ugotowane na twardo jako i wyszło super:)dziękuję za pomysł
OdpowiedzUsuńPrzepis zapowiada się świetnie, zwłaszcza przy Maluszku który jest tak absorbujący, właśnie się piecze, zobaczymy cóż to za pyszności. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńW blaszce o jakich wymiarach je pieczecie??
OdpowiedzUsuńTo jest naczynie to zapiekania o wymiarach 30 x 18 cm ale nie jest całe wypełnione mięsem. Zazwyczaj w połowie.
Usuń