środa, 23 lutego 2011

Mięso mielone pieczone w piekarniku

To idealne mięso na obiad gdy mamy mało czasu na przygotowanie.Mieszamy, wkładamy mięso do piekarnika i się piecze. A my możemy się zająć dzieckiem :P. Zero lepienia kulek, obtaczania w mące, bułce tartej itp. Takie mielone z piekarnika naprawdę jest pyszne, nawet smakuje mi bardziej niż tradycyjne kotlety mielone nasączone tłuszczem.

Składniki:
  • 0,5 kg mięsa mielonego z indyka
  • czerstwa bułka lub kromka chleba
  • warzywa dowolnie, ja dodałam : jedną marchew, ok 200 g różyczek brokuła, plaster cebuli, ząbek czosnku
  • sól, pieprz 
Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, zeszklić na oleju lub maśle. Czerstwe pieczywo namoczyć w wodzie. Brokuła ugotować na parze lub w wodzie al denete. W dużej misce wymieszać mięso, mokre pieczywo, startą marchew,  miękkie różyczki brokuła. Dodać cebulę i wyciśnięty ząbek czosnku. Przyprawić do smaku.
Przełożyć do formy do pieczenia wyłożonej papierem. Piec ok 40-45 min w temperaturze 180st.C. Trzeba zawsze sprawdzić czy na pewno już jest gotowe. Czas pieczenia może się wydłużyć jak dodamy więcej innych składników do środka.

Smacznego!

10 komentarzy:

  1. Bardzo mi się podoba ten przepis

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł! :) Dziękuję za inspirację :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jaka smakowita inspiracja ;-D właśnie planuję menu na przyszły tydzień i bardzo się Cieszę, że odnalazłam Twojego bloga. bo mi już brak pomysłów...karmię piersią a przez alergię synka nie mogę jeść nabiału, jajek, ryb, cytrusów...czasem dostaję białej gorączki szukając przepisów bo kompletnie brak mi pomysłów. ostatnio robiłam mielone bez jajek, dałam startego ziemniaka ale i tak wyszły twarde...a czy to pieczone mięsko jest miękkie czy też bardziej twarde?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Katie. Mięso jest bardzo miękkie. Nie można tylko doprowadzić do wysuszenia i nadmiernego przypieczenia góry. Życzę smacznego.

      Usuń
  4. Witam serdecznie.Wlasnie zaczelam robic,napisze jak wyszlo bo dobre napewno bedzie bo ja warzywa kocham wiec w kzdej postaci mi smakuja..pozdr..

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja dodałam jeszcze ugotowane na twardo jako i wyszło super:)dziękuję za pomysł

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepis zapowiada się świetnie, zwłaszcza przy Maluszku który jest tak absorbujący, właśnie się piecze, zobaczymy cóż to za pyszności. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. W blaszce o jakich wymiarach je pieczecie??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest naczynie to zapiekania o wymiarach 30 x 18 cm ale nie jest całe wypełnione mięsem. Zazwyczaj w połowie.

      Usuń