Takie batoniki możecie zajadać całkowicie bezkarnie, dodadzą wam energii, poprawią humor i zaspokoją mały głód. Przepis pochodzi ze strony zwegowani.pl. Dokonałam jednak koniecznych modyfikacji.
Składniki :
- 1szklanka płatków jęczmiennych(użyłam błyskawicznych)
- 1 szklanka płatków owsianych( użyłam górskich błyskawicznych)
- 1- 1,5 szklanki ziaren, dodałam : pestki dyni, słonecznik, sezam
- garść owoców suszonych, dodałam : rodzynki, morele, śliwki suszone
- garść otrębów owsianych
- 1/2 szklanki golden syropu ( w przepisie jest miód, który można zamienić jeszcze na melasę)
- 1/3 szklanki oleju
Wszystkie składniki na granolę umieścić w misce razem. Wymieszać i przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy. U mnie kwadratowa forma o bokach 24cm. Wstawić do rozgrzanego do ok. 160°C piekarnika. Piec ok. 20 minut, wyjąć formę z piekarnika, wymieszać granolę i następnie wyrównać i wcisnąć mocno w formę np łyżką zamoczoną w wodzie(żeby się nie przyklejało). Można też uklepać palcami przez papier do pieczenia uwaga! gorące). Wstawić z powrotem do piekarnika na kolejne 15 minut. Gdy ziarna się zarumienią, wyjąć formę i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Po ostygnięciu kroić lub łamać na kawałki.
Batoniki można przechowywać zamknięte w szczelnym opakowaniu nawet do 2 tygodni.
Smacznego!
próbowałam kiedyś zrobić, ale niestety nie wyszło połamało się straszliwie. Postaram się wypróbować Twojej wersji bo wygląda smakowicie
OdpowiedzUsuńTe też się nieźle kruszą ale zostawiłam na noc do ostygnięcia i nawet dało się ładnie pokroić :) polecam naprawdę.
OdpowiedzUsuńjestem wielbicielką takich słodkości.
OdpowiedzUsuńwyglądają rewelecyjnie! Aż ślinka cieknie:)
OdpowiedzUsuńpychotka!:)i można wsadzić tam wszystko co się lubi:)
OdpowiedzUsuń