Prościej się nie da. Ziemniaki, mąka i olej. Proporcje bywają zmienne, wszystko zależy od ziemniaków. Ugniatane ciasto nie powinno się kruszyć i być raczej gładkie. Przepyszne z sosem koperkowym.
Składniki :
- 6 średnich ziemniaków
- 6 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej
- odrobina oleju lub oliwy
+ sos koperkowy : szklanka bulionu( np wywar z warzyw lub mięsa na zupę), łyżka mąki, świeży koperek.
Ugotować ziemniaki z odrobiną soli, następnie rozgnieść je i ostudzić. Dodać mąkę ziemniaczaną i odrobinę oleju. Wyrobić ciasto i uformować kluski. Gotować w osolonej wodzie chwilę od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.
Dodać mąkę do zimnego bulionu, wymieszać dobrze, by nie było grudek. Zagotować na małym ogniu aż zgęstnieje. Koperek opłukać, wysuszyć i posiekać. Dodać do gęstego bulionu.
Smacznego!
Ja ze Śląska jestem i u nas jednak kluski robi się bez oleju. A robi się tak: ugotowane i przeciśnięte przez praskę ziemniaki lekko zbijamy w misce. następnie dzielimy "ciasto" na 4 części, jedną wyjmujemy i w to miejsce wsypujemy ziemniaczaną. Czasem gdy ciasto nie chce się kleić, można dodać jajko.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń