środa, 2 lutego 2011

Kluski śląskie


Prościej się nie da. Ziemniaki, mąka i olej. Proporcje bywają zmienne, wszystko zależy od ziemniaków. Ugniatane ciasto nie powinno się kruszyć i być raczej gładkie. Przepyszne z sosem koperkowym.

Składniki :
  • 6 średnich ziemniaków
  • 6 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej
  • odrobina oleju lub oliwy
+ sos koperkowy : szklanka bulionu( np wywar z warzyw lub mięsa na zupę), łyżka mąki, świeży koperek.


Ugotować ziemniaki z odrobiną soli, następnie rozgnieść je i ostudzić. Dodać mąkę ziemniaczaną i odrobinę oleju. Wyrobić ciasto i uformować kluski. Gotować w osolonej wodzie chwilę od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.

Dodać mąkę do zimnego bulionu, wymieszać dobrze, by nie było grudek. Zagotować na małym ogniu aż zgęstnieje. Koperek opłukać, wysuszyć i posiekać. Dodać do gęstego bulionu. 

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Ja ze Śląska jestem i u nas jednak kluski robi się bez oleju. A robi się tak: ugotowane i przeciśnięte przez praskę ziemniaki lekko zbijamy w misce. następnie dzielimy "ciasto" na 4 części, jedną wyjmujemy i w to miejsce wsypujemy ziemniaczaną. Czasem gdy ciasto nie chce się kleić, można dodać jajko.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń