To coś dla zmarzniętych spacerowiczów. Ciepły i aromatyczny ryż z jabłkami. Można go zjeść na obiad lub na podwieczorek. Moja córka go uwielbia. Wersja z mlekiem kokosowym smakuje jak domowa szarlotka. Warto spróbować bo jest pyszna!
Składniki :
- 3 torebki ryżu białego
- 4 duże jabłka
- ok. 100-150ml mleka kokosowego
- cukier brązowy do posypania
- cynamon
Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jabłka zetrzeć na tarce i podsypać cukrem. W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę ryżu ( 1,5 torebki), zalać połową mleka kokosowego. Uwaga! Mleko kokosowe jest zazwyczaj gęstą papką, która oddziela się od płynu w puszce (lub kartonie). Ja wlewam całą zawartość puszki do miski i mieszam obie warstwy aż powstanie gęste, płynne mleko.
Na warstwie ryżu ułożyć starte jabłka( lub pokrojone w plastry) i posypać je cukrem i cynamonem. Ułożyć drugą warstwę ryżu, znów zalać mlekiem kokosowym i posypać wierz cukrem z cynamonem.
Zapiekać ok. 30-40 min w temperaturze 180 st.C , aż ryż na wierzchu zrumieni się i będzie chrupiący.
Smacznego!
Superowa rzecz! Z mlekiem kokosowym nie robiłam jeszcze. :-)
OdpowiedzUsuńdragonfly : spróbuj koniecznie. pycha.
OdpowiedzUsuńUwielbiam ryż z jabłkami! Chyba wszystkie asie go lubią ;)
OdpowiedzUsuńKasiu, mam przepis na naleśniki na mleku ryżowym. Przesłać Ci?
OdpowiedzUsuńJa poproszę! Chętnie go wypróbuje!!!! Kontakt : asiaaa@wp.pl
OdpowiedzUsuńa ja nie mogę mleka koksowego bo krosty na całym ciałku Syncia :( szkoda :(
OdpowiedzUsuńNa ile porcji/osób jest ten przepis?
OdpowiedzUsuń