poniedziałek, 20 grudnia 2010

Ryż z jabłkami pachnący kokosem


To coś dla zmarzniętych spacerowiczów. Ciepły i aromatyczny ryż z jabłkami. Można go zjeść na obiad lub na podwieczorek. Moja córka go uwielbia. Wersja z mlekiem kokosowym smakuje jak domowa szarlotka. Warto spróbować bo jest pyszna!

Składniki :
  • 3 torebki ryżu białego
  • 4 duże jabłka
  • ok. 100-150ml mleka kokosowego
  • cukier brązowy do posypania
  • cynamon

Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jabłka zetrzeć na tarce i podsypać cukrem. W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę ryżu ( 1,5 torebki), zalać połową mleka kokosowego. Uwaga! Mleko kokosowe jest zazwyczaj gęstą papką, która oddziela się od płynu w puszce (lub kartonie). Ja wlewam całą zawartość puszki do miski i mieszam obie warstwy aż powstanie gęste, płynne mleko.
Na warstwie ryżu ułożyć starte jabłka( lub pokrojone w plastry) i posypać je cukrem i cynamonem. Ułożyć drugą warstwę ryżu, znów zalać mlekiem kokosowym i posypać wierz cukrem z cynamonem.

Zapiekać ok. 30-40 min w temperaturze 180 st.C , aż ryż na wierzchu zrumieni się i będzie chrupiący.

Smacznego!

7 komentarzy:

  1. Superowa rzecz! Z mlekiem kokosowym nie robiłam jeszcze. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. dragonfly : spróbuj koniecznie. pycha.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ryż z jabłkami! Chyba wszystkie asie go lubią ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kasiu, mam przepis na naleśniki na mleku ryżowym. Przesłać Ci?

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja poproszę! Chętnie go wypróbuje!!!! Kontakt : asiaaa@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. a ja nie mogę mleka koksowego bo krosty na całym ciałku Syncia :( szkoda :(

    OdpowiedzUsuń
  7. Na ile porcji/osób jest ten przepis?

    OdpowiedzUsuń