To coś dla wielbicieli smaku schabowego. Szybki sposób na kotleta dla całej rodziny. Panierka z sezamem wychodzi bardzo chrupiąca i można z nią eksperymentować dodając pestki słonecznika, dyni lub płatki kukurydziane. Ten przepis mignął mi kiedyś w jakimś dodatku kulinarnym do Gazety Wyborczej i tak sobie o nim niedawno przypomniałam.
Składniki:
- 3 sznycle z indyka ( mogą być filety z piersi indyka ale trzeba je wcześniej rozbić, by były cieńsze)
- sól, pieprz lub inne przyprawy naturalne
- 3 jajka przepiórcze, rozbełtane
- bułka tarta
- sezam, inne ziarna lub dodatki
Sznycle lub rozbite filety przyprawić. Bułkę tartą wymieszać z sezamem lub innymi dodatkami. Maczać w rozbełtanych jajkach a następnie w przygotowanej wcześniej panierce. Ułożyć na papierze do pieczenia. Piec w temperaturze 180 st C. ok 30 minut przewracając co jakiś czas na drugą stronę. Uwaga bo sezam się szybko przypala!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz