niedziela, 19 grudnia 2010

Indyk z sezamem a la schabowy


To coś dla wielbicieli smaku schabowego. Szybki sposób na kotleta dla całej rodziny. Panierka z sezamem wychodzi bardzo chrupiąca i można z nią eksperymentować dodając pestki słonecznika, dyni lub płatki kukurydziane. Ten przepis mignął mi kiedyś w jakimś dodatku kulinarnym do Gazety Wyborczej i tak sobie o nim niedawno przypomniałam.

Składniki:
  • 3 sznycle z indyka ( mogą być filety z piersi indyka ale trzeba je wcześniej  rozbić, by były cieńsze)
  • sól, pieprz lub inne przyprawy naturalne
  • 3 jajka przepiórcze, rozbełtane
  • bułka tarta
  • sezam, inne ziarna lub dodatki

Sznycle lub rozbite filety przyprawić. Bułkę tartą wymieszać z sezamem lub innymi dodatkami. Maczać w rozbełtanych jajkach a następnie w przygotowanej wcześniej panierce. Ułożyć na papierze do pieczenia. Piec w temperaturze 180 st C. ok 30 minut przewracając co jakiś czas na drugą stronę. Uwaga bo sezam się szybko przypala!

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz