Na blogach kulinarnych przyznano mu tytuł najlepszego i najprostszego chlebka bananowego. Wiele osób już go piekło i wie jaki jest wspaniały, miękki i pachnący. A ten kto jeszcze się zastanawia niech nie zwleka. Przepis prosty i przyjemny( potrzebna miska i widelec!) autorstwa Sophie Dahl, uroczej angielskiej modelki, która prowadzi program kulinarny "The Delicious Miss Dahl". Wprowadziłam konieczne modyfikacje.
Składniki :
- 4 bardzo dojrzałe banany ( im bardziej sine tym lepiej)
- 150 g brązowego cukru
- 170 g mąki
- 3 jajeczka przepiórcze, rozbełtane
- 75 g miękkiej margaryny bezmlecznej
- 1 cukier waniliowy z prawdziwą wanilią
- szczypta soli
- 1 łyżeczka sody
Podłużną formę- keksówkę posmarować margaryną i posypać tartą bułką lub mąką. Banany rozgnieść widelcem, połączyć z cukrem, wanilią, margaryną i jajkami rozbełtanymi.
jaką stosujesz margarynę bezmleczną do ciast i do smarowania ?
OdpowiedzUsuńDo ciasta jest to zazwyczaj margaryna "Zwykła" z Kruszwicy lub Palma - taka zielona z murzynkiem. A do smarowania Delma z witaminami.
OdpowiedzUsuńBardzo pyszny chlebek :) dzięki.
Usuń