sobota, 18 grudnia 2010

Chleb bananowy


Na blogach kulinarnych przyznano mu tytuł najlepszego i najprostszego chlebka bananowego. Wiele osób już go piekło i wie jaki jest wspaniały, miękki i pachnący. A ten kto jeszcze się zastanawia niech nie zwleka. Przepis prosty i przyjemny( potrzebna miska i widelec!) autorstwa Sophie Dahl, uroczej angielskiej modelki, która prowadzi program kulinarny "The Delicious Miss Dahl".  Wprowadziłam konieczne modyfikacje. 


Składniki : 
  • 4 bardzo dojrzałe banany ( im bardziej sine tym lepiej)
  • 150 g brązowego cukru
  • 170 g mąki
  • 3 jajeczka przepiórcze, rozbełtane
  • 75 g miękkiej margaryny bezmlecznej
  • 1 cukier waniliowy z prawdziwą wanilią
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka sody

Podłużną formę- keksówkę posmarować margaryną i posypać tartą bułką lub mąką. Banany rozgnieść widelcem, połączyć z cukrem, wanilią, margaryną i jajkami rozbełtanymi.
 
Mąkę wymieszać z solą i sodą i dodać do bananów. Dokładnie wymieszać. Wlać do formy, piec godzinę w piekarniku nagrzanym na 180st C. Po upieczeniu studzić w formie.

Smacznego!

3 komentarze:

  1. jaką stosujesz margarynę bezmleczną do ciast i do smarowania ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Do ciasta jest to zazwyczaj margaryna "Zwykła" z Kruszwicy lub Palma - taka zielona z murzynkiem. A do smarowania Delma z witaminami.

    OdpowiedzUsuń