piątek, 11 marca 2011

Tarta ze szpinakiem, kurczakiem i ziemniakami.

Są gusta i guściki. Mi to danie nie podeszło. Mojemu mężowi wręcz przeciwnie. Może będzie dla was natchnieniem do zrobienia innej wersji tarty słonej. Polecam jednak wypróbować na spód ciasto francuskie( sprawdźcie skład gotowego ciasta francuskiego z Lidla- będziecie miło zaskoczone :P) tak jak np TU.


Składniki :
  • ciasto francuskie lub ciasto na tartę z TEGO przepisu
  • paczka mrożonego szpinaku 
  • pierś z indyka
  • 2 średnie ziemniaki
  • 2-3 plastry sera z mleka koziego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku i inne przyprawy
  • sos sojowy
Przygotować ciasto.
Indyka pokroić w małą kosteczkę i dusić na patelni dodając odrobinę wody i sosu sojowego( można tylko na wodzie). Na drugiej patelni podusić szpinak dodając wyciśnięte ząbki czosnku oraz przyprawy. Dusić do momentu aż odparuje woda i szpinak będzie "papką". Ziemniaki pokroić na cienkie plasterki.
Wyłożyć ciasto na formę, następnie wyłożyć szpinak, plasterki ziemniaków i indyka. Posypać solą i pieprzem. Ułożyć porwane plasterki sera koziego. Zapiekać w temperaturze 180stC ok 30 min. Ciasto francuskie zapiekać wg instrukcji na opakowaniu.
Smacznego!

3 komentarze:

  1. Zaintrygowałaś mnie tym ciastem francuskim z Lidla - muszę się mu przyjrzeć ;)

    A tarta wygląda bajecznie

    OdpowiedzUsuń
  2. czuję, że moje guściki zachwyciłyby się taką tartą.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń