Są gusta i guściki. Mi to danie nie podeszło. Mojemu mężowi wręcz przeciwnie. Może będzie dla was natchnieniem do zrobienia innej wersji tarty słonej. Polecam jednak wypróbować na spód ciasto francuskie( sprawdźcie skład gotowego ciasta francuskiego z Lidla- będziecie miło zaskoczone :P) tak jak np TU.
Składniki :
- ciasto francuskie lub ciasto na tartę z TEGO przepisu
- paczka mrożonego szpinaku
- pierś z indyka
- 2 średnie ziemniaki
- 2-3 plastry sera z mleka koziego
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku i inne przyprawy
- sos sojowy
Przygotować ciasto.
Indyka pokroić w małą kosteczkę i dusić na patelni dodając odrobinę wody i sosu sojowego( można tylko na wodzie). Na drugiej patelni podusić szpinak dodając wyciśnięte ząbki czosnku oraz przyprawy. Dusić do momentu aż odparuje woda i szpinak będzie "papką". Ziemniaki pokroić na cienkie plasterki.
Wyłożyć ciasto na formę, następnie wyłożyć szpinak, plasterki ziemniaków i indyka. Posypać solą i pieprzem. Ułożyć porwane plasterki sera koziego. Zapiekać w temperaturze 180stC ok 30 min. Ciasto francuskie zapiekać wg instrukcji na opakowaniu.
Smacznego!
Zaintrygowałaś mnie tym ciastem francuskim z Lidla - muszę się mu przyjrzeć ;)
OdpowiedzUsuńA tarta wygląda bajecznie
czuję, że moje guściki zachwyciłyby się taką tartą.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń