sobota, 14 maja 2011

Placek marchewkowy z kokosową masą


Przerwa na blogu była, ale znów powracam do żywych :P na dobry początek coś słodkiego : ciasto marchewkowe. Skorzystałam z przepisu pinkcake, zamiast zwykłych jajek użyłam przepiórczych. Chociaż ciasto nie wiele mi urosło, w smaku było pyszne i co najważniejsze bez żadnego zakalca. Następnym razem wypróbuję również przepis pinkcake na wegańskie ciasto marchewkowe. 

Składniki cytuję za autorką z małymi modyfikacjami :
  • 1 szklanka tartej marchewki (na drobnych oczkach, ale nie na miazgę)
  • 1 szklanka mąki gryczanej (użyłam pół na pół z pszenna)
  • 1 niepełna szklanka brązowego cukru (w tym waniliowy)
  • 6 jajek przepiórczych
  • 1/2 szklanki oleju
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
+  mleczko kokosowe, cukier

Jajka ubić z cukrem, dodać olej. Marchewkę zmieszać z sypkimi i połączyć z jajkami. Wylać na blaszkę 20x20 cm ( moja była większa) wyłożoną papierem i piec w  temperaturze180 °C przez 25-30 minut.
Mleko kokosowe wstawić wcześniej na kilka godzin do lodówki, po oddzieleniu się gęstej części na górze, wyjąć ją i ubić z odrobiną cukru( wg gustu). Wystudzone ciasto przekroić i przełożyć masą kokosową. Schłodzić w lodówce. Smacznego!

4 komentarze:

  1. o matko!:))) cudnie wygląda to ciasto!:) musi być pyszne!
    uściski
    J.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  3. pomysł super! tyko ja go trochę przerobiłam zamiast cukru użyłam 2 łyżek miodu;jajo były od kury(nie miałam przepiórczych) i dodałam 2 łyżki powideł śliwkowych .Wyszło rewelacyjnie smakiem przypomina mój ulubiony piernik

    OdpowiedzUsuń
  4. Ostatnio odkrywam przepisy z wykorzystaniem marchwi i jestem mile zaskoczona, wszystko jest takie pyszne! polecam gorąco przepis na ciasteczka marchewkowe http://wrzacakuchnia.pl/przepisy/ciastka/ciasteczka-marchewkowe/ ;) życzę smacznego! super blog!

    OdpowiedzUsuń