poniedziałek, 20 czerwca 2011

Ryż z pieczonym kalafiorem curry

Ciekawy sposób na urozmaicenie ryżu. Sezon kalafiorowy trwa więc korzystajcie. Nawet świeżo upieczone mamy powinny spróbować( oczywiście stopniowo wprowadzając większe ilości i obserwując dziecko) gdyż wbrew teorii iż kalafior wzdymającym warzywem jest, to co może działać wzdymająco na mamę, nie musi działać tak na dziecko. Inspiracje znalazłam na cudownym blogu Weganie.

Składniki :
  • torebka ryżu Basmati
  • pół młodego kalafiora
  • świeża natka pietruszki
  • sól, pieprz, curry do smaku
  • oliwa z oliwek

Kalafior umyć, podzielić na mniejsze różyczki. Gotować na parze lub w wodzie ale tak by był lekko twardawy. Ja gotowałam 20 min na parze. Ryż ugotować i dokładnie odcedzić. Włączyć piekarnik na 200° C. Kalafior rozłożyć na blaszce do pieczenia, skropić oliwą, posypać curry, solą i pieprzem. Piec ok. 25 min. Wymieszać kalafior z ryżem i dodać posiekaną natkę pietruszki. Doprawić do smaku.
Smacznego!

6 komentarzy:

  1. bardzo pyszne to urozmaicenie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne. Lubię i ryz, i kalafior!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale kalafior...? Przecież jest on mocno wzdymający i bardzo możliwe, że spowoduje pojawienie się lub nasilenie kolek u dziecka.
    Radzę jeść go z umiarem!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ oczywiście, że z umiarem...najlepiej próbować po jakimś czasie i w małych ilościach.

    OdpowiedzUsuń
  5. RYŻ to: OCZYWISTOŚĆ !! *****

    Są to tzw. NISKIE węglowodany, tj. do 26% wzrostu.

    OdpowiedzUsuń
  6. Mleko powstaje z krwi jedynie Mama może mieć wzdęcia a kolki nie powstają od jedzenia więc na Zdrowie lepiej zamienić ryż na brązowy, kasze.jaglana lub gryczaną:)))

    OdpowiedzUsuń