To propozycja dla tych, którzy nie wierzą iż można ugotować pyszną zupę z trzech warzyw. Zupa jest prosta, szybka i pożywna czyli coś dla zabieganych mam. Dziś ugotowałam wersję z cukinią, ale śmiało możecie zastąpić ją brokułem, buraczkami, dynią lub innymi warzywami. Najlepiej smakuje gdy za oknem mróz.
Składniki:
- noga z kurczaka
 - 2 marchewki
 - 2 pietruszki
 - 2 małe cukinie
 - 6 średnich ziemniaków
 - szczypta cukru
 - sól, inne przyprawy naturalne
 - listki bazylii, natka pietruszki
 - oliwa z oliwek
 
Umyć kurczaka i zagotować w 3 litrach wody. Gdy woda zacznie wrzeć, wrzucić pokrojone w większą kostkę warzywa : marchew i pietruszkę. 
Następnie, umyć cukinię i pokroić ją w kostkę, wrzucić na patelnię, dodając szczyptę soli. Dusić na oliwie z oliwek aż cukinia zacznie mięknąć i puszczać wodę Dodać cukinię do wywaru z warzyw i mięsa. Gotować całość ok 30 min pod przykryciem, aż wszystkie warzywa zmiękną. Przyprawić solą, dodać szczyptę cukru, listki świeżej bazylii i natkę pietruszki. 
Resztę przypraw dodać wg możliwości i upodobań. Ja doprawiam jeszcze naturalną mieszanką przypraw i dodaję odrobinę sosu sojowego.
Gdy już warzywa będą miękkie wyjąć mięso ,a resztę zmiksować blenderem. Zupa wychodzi gęsta (nie jest jednak tak ciężka jak zupa krem. Pokroić 6 średnich ziemniaków w kostkę i dorzuć do zupy. Gotować jeszcze ok 15min aż ziemniaki zmiękną. 
Do zupy idealnie pasują grzanki z chleba lub groszek ptysiowy. Ja dodaję pokruszoną macę. 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz